Składniki:
- 200g herbatników lub ciasteczek zbożowych
- 100g masła, roztopionego
- 200g suszonych daktyli
- 100g orzechów włoskich
- 3 łyżki kakao
- 125g kaszy jaglanej
- 60g białej czekolady
- 5 łyżek kokosu
Przygotowanie:
Przygotuj spód tarty. Zmiksuj ciastka w malakserze i dodaj roztopione masło. Masą ciasteczkową wyłóż blaszkę do tarty. Całość wstaw do lodówki.
Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej kilkanaście minut. Zmiel orzechy i przełóż do miski. Odsącz daktyle i zmiksuj je na gładką masę. Wodę z namaczania daktyli zostaw, przyda się do dosładzania i rozrzedzania mas. Daktyle przełóż do miski ze zmielonymi orzechami i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodawaj po łyżeczce wodę z namaczania daktyli. Masa musi być gęsta, ale ma się dać rozsmarować. Nie dodajemy żadnego cukru, gdyż daktyle są bardzo słodkie. Dodaj 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj. Możesz znów dodać wodę z namaczania daktyli, aby łatwiej było masę wymieszać. Całość przełóż na spód ciasteczkowy.
Do przygotowania masy kokosowej, potrzebujemy ugotowaną (rozgotowaną wręcz) kaszę jaglaną. Możesz ugotować ją na wodzie lub wodzie i mleku (pół na pół). Ugotowaną kaszę zdejmij z gazu i dodaj do niej kostki białej czekolady. Kasza będzie wystarczająco gorąca, aby roztopić czekoladę. Dobrze wymieszaj. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj kokos. Jeśli masa jest zbyt gęsta i mało słodka, dodaj wodę z namaczania daktyli. Aby bardziej masę dosłodzić możesz dodać więcej białej czekolady lub ksylitol. Masę kokosową przełóż na masę czekoladową.
Całość ozdób według uznania.
Dodaj komentarz