Składniki (na 12 muffinek):

  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki żytniej pelnoziarnistej
  • 100g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 90ml oleju
  • 160ml mleka

Nadzienie:

  • dżem (u mnie porzeczkowy, domowy)
  • posiekane krówki (użyłam 3 na 6 muffinek)

DSC_4925

DSC_4951

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąki, ksylitol, proszek, sodę i sól). W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem. Dodaj jajko i roztrzep widelcem.

DSC_4877

Wlej mokre skladniki do suchych i wymieszaj szybko. Do papilotek nałóż łyżeczkę ciasta. Dodaj nadzienie – łyżeczkę gęstego dżemu lub posiekane krówki.

 

Nadzienie przykryj ciastem. Papilotki powinny być pełne do ok. 3/4.

DSC_4883DSC_4885

Piecz 18-20 minut w 190°C.

DSC_4888

DSC_4926

Reklamy