DSC_5782.JPG

Składniki:

  • 115g masła
  • 190g mąki pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 50g cukru kokosowego
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 50g ksylitolu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • ekstrakt a wanilii
  • 250g czarnych porzeczek (lub borówek)
  • 2 łyżki ksylitolu (do porzeczek; borówki są słodkie więc dosładzanie jest zbędne)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

DSC_5768

Przygotowanie:

Masło roztop w mikrofalówce. Do gorącego dodaj cukier kokosowy i ksylitol (100g). Wymieszaj. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Masa będzie dość sucha. Odłóż ok. 1/3 ciasta. Resztą wyłóż blaszkę 20cm x 20cm.

W misce wymieszaj jogurt, jajko, 50g ksylitolu, łyżkę mąki i ekstrakt z wanilii.

Wylej masę jogurtową na spód ciasta. Posyp porzeczkami wymieszanymi z 2 łyżkami ksylitolu i mąką kukurydzianą. Wierzch posyp odłożonym wcześniej ciastem.

Piecz ok. 60 minut w 175°C.

Ciasto możesz ozdobić lukrem.

DSC_5779

Reklamy