DSC_5522

Składniki:

  • 160g mąki pszennej tortowej
  • 80g mąki gryczanej
  • 80g ksylitolu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 85g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 125ml mleka
  • 400g truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

 

DSC_5521

DSC_5534

Przygotowanie:

Truskawki wymieszaj z cukrem kokosowym i mąką kukurydzianą. Odstaw.

DSC_5481

Wymieszaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Do roztopionego masła dodaj mleko i jajka. Wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj ekstrakt z wanilii.

Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę trzepaczką lub mikserem.

DSC_5486

Okrągłą blachę wysmaruj olejem i przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż truskawki. Na truskawki wylej ciasto.

DSC_5505

Piecz przez 36 minut w 175°C.

DSC_5513

Gdy ciasto wystygnie przełóż je na talerz odwracając blachę do góry nogami.

DSC_5528

DSC_5532

Reklamy