Składniki (na 12 muffinek):

  • 140g mąki pszennej tortowej
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 175g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 140g gęstego jogurtu
  • 170g pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąki, ksylitol, sodę i sól). Dwie łyżki mieszanki wsyp do miseczki z pokrojonymi truskawkami i wymieszaj tak, aby truskawki pokryć mąką.

W drugiej misce lekko ubij jajka. Dodaj jogurt, śmietanę i syrop klonowy. Dobrze wymieszaj.

Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do papilotek.

DSC_5387

Piecz 18 minut w 200°C.

DSC_5393DSC_5403

Reklamy