DSC_4817

Składniki:

  • 20 ciastek Hit
  • 125g masła (na spód)
  • 160g brązowego cukru
  • 115g masła (do karmelu)
  • 60ml śmietany kremówki
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 120ml śmietany kremówki

Przygotuj spód tarty. Zmiksuj ciastka w malakserze i dodaj roztopione masło (125g). Dobrze wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dokładnie spód i boki blaszki do tarty. Wstaw do lodówki.

DSC_4794

Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i dodaj masło (115g). Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy karmel zgęstnieje i zmieni kolor na brązowy zdejmij z ognia i dodaj śmietanę (60ml). Odstaw na kilkanaście minut, aby karmel ostygł. Masę karmelową wylej na spód ciasteczkowy i całość wstaw do lodówki. Na tym etapie możesz posypać masę karmelową płatkami soli.

Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę zalej śmietaną i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Całość przelej na masę karmelową. Poczekaj, aż całość dobrze wystygnie zanim włożysz do lodówki.

Ozdób według uznania.

DSC_4852

 

 

Reklamy