DSC_4762

Składniki (na 12 mini babek lub muffinek):

  • 160g mąki
  • 150g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 170g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 60ml oleju

W misce roztrzep jajko. Dodaj ksylitol, jogurt, ekstrakt z cytryny i olej. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Do mokrych składników dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj dobrze, ale nie za długo.

DSC_4753

Napełnij ciastem foremki na mini babki (lub foremki na muffinki).

DSC_4758

Piecz 14-16 minut w 170°C. Obserwuj babki, gdy zaczną się rumienić, wyjmij z piekarnika.

DSC_4759

Aby przygotować lukier cytrynowy, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Dodawaj cukier puder do otrzymania pożądanej konsystencji.

DSC_4768

Reklamy