DSC_4740

Składniki

  • 125g mąki (u mnie 50g jaglanej i 75g pszennej, można poeksperymentować lub użyć tylko pszennej)
  • 45g masła
  • 45g cukru kokosowego (można użyć ksylitolu, brązowego cukru lub białego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125ml (150g) kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • 150-160g mrożonych malin

Przygotowanie:

Masło rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw na kilka minut.

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę i sól). Do miseczki z masłem wbij jajko, dodaj śmietanę i wanilię. Lekko ubij trzepaczką. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką.

Połowę ciasta przełóż do natłuszczonej blaszki (20cm x 20cm). Wyłóż maliny – można użyć świeżych. Całość przykryj resztą cist i posyp płatkami migdałów.

Piecz 25 minut w 175°C.

Zrób lukier. Łyżkę mleka wymieszaj z cukrem pudrem. Dodawaj cukier puder powoli, aby uzyskać pożądaną gęstość. Polukruj ciasto.

DSC_4726

Reklamy