dsc_4598

Składniki na 18 oponek:

  • 50g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 70g mąki pszennej
  • 60g gęstego jogurtu
  • 50g cukru kokosowego
  • 2 łyżki (30g) oleju kokosowego (nierafinowanego)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Olej kokosowy i czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw.

Wymieszaj suche składniki (obie mąki, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę). Do lekko przestygniętej czekolady wlej mleko i dodaj jogurt. Wymieszaj trzepaczką. Wbij jajko i dobrze wymieszaj. Przelej do suchych składników mieszając – masa będzie dość gęsta.

Gotową masę przełóż do foremek do oponek. Sugeruję odłożyć foremki na 5-10 minut,  a upieczone oponki będą ładnie odchodzić od formy – ma to związek z użyciem mąki żytniej, która zachowuje się inaczej niż pszenna. Alternatywnie, foremkę można spryskać tłuszczem (baking spray). Piecz 9 minut w 175°C.

dsc_4592

Suche oponki nie są bardzo słodkie, więc sugeruję przyozdobić je polewą czekoladową. Użyłam czekolady mlecznej. Oblane czekoladą można zanurzyć w kokosie, zmielonych migdałach lub orzechach czy też kolorowej posypce cukrowej.

dsc_4596

dsc_4602

 

Reklamy