dsc_4555

Składniki na 30 oponek:

  • 250g mąki
  • 120g gęstego jogurtu
  • 100g ksylitolu
  • 60g masła, należy rozpuścić
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki (Mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon). W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, jogurt, rozpuszczone masło i wanilię. Wymieszaj trzepaczką. Przelej do suchych składników i wymieszaj.

Gotową masę przełóż do foremek do oponek. Wypełnij foremki maksymalnie do 2/3 wysokości – oponki ładnie wyrosną.

Piecz 10 minut w 180°C.

dsc_4550

Podawaj na sucho lub przygotuj posypkę cynamonową. Maczaj zimne oponki w rozpuszczonym maśle i zanurz w mieszance brązowego cukru i cynamonu.

Reklamy