dsc_4507

Składniki:

  • 175g gorzkiej czekolady
  • 180g gęstego jogurtu
  • 80g cukru kokosowego
  • 60g zmielonych płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju kokosowego nierafinowanego

Polewa:

  • 50g-70g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę i olej kokosowy rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Wymieszaj. Na końcu dodaj zmielone płatki owsiane i dobrze wymieszaj.

Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (20cm x 20cm).

dsc_4485

Piecz 30 minut w 175°C.

Składniki na polewę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Posmaruj ostygnięte ciasto.

dsc_4509

Ciasto możesz przechowywać w lodówce.

Reklamy