dsc_4467

Składniki:

  • 190g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 180g ksylitolu
  • 180g gęstego jogurtu
  • 60ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy*
  • 120ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*zamiast soku z czerwonych pomarańczy, możesz użyć soku z czerwonych grejfrutów

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • cukier puder

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce trzepaczką dobrze roztrzep jajka. Dodaj olej, sok z pomarańczy, jogurt, ksylitol i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj.

Mokre składniki przelej do miski z wodą i wymieszaj trzepaczką.

Całość wlej do blachy (20cm x 20cm). Piecz 30 minut w 170°C.

Gdy ciasto ostygnie, zrób lukier. Do łyżki soku z pomarańczy dodawaj stopniowo cukier puder i mieszaj. Jeśli chcesz, aby lukier stwardniał po nałożeniu na ciasto, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli lubisz lukier miękki, dodaj go mniej. Posmaruj ostygnięte ciasto.

dsc_4475

Reklamy