dsc_4408

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 15g złotego siemienia lnianego, zmielić
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki nasion chia (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g syropu klonowego
  • 120ml oleju
  • 120ml mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250g mrożonych owoców (u mnie aronia, porzeczka, jagoda) + 2 łyżki mąki gryczanej
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj suche składniki – mąkę, siemię, nasiona chia, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce trzepaczką roztrzep jajka i dodaj mokre składniki – mleko, syrop klonowy, olej i wanilię. Wymieszaj trzepaczką.

Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.

dsc_4388

Mrożone owoce wymieszaj z mąką gryczaną, aby nie opadały na dno. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Całość przełóż do blaszki (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekanymi orzechami.

dsc_4397

Piecz przez godzinę w 160°C.

dsc_4399

Reklamy