DSC_2562

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub 1 tabliczka czekolady i drylowane wiśnie
  • masło orzechowe
  • płatki migdałowe
  • jajko roztrzepane

Przygotowanie:

Środek (szerokość czekolady) rozłożonego ciasta francuskiego posmaruj masłem orzechowym. Na maśle połóż tabliczki czekolady (lub tak jak na zdjęciach jedną tabliczkę, a na resztę wyłóż wiśnie).

Resztę ciasta ponacinaj pod kątem. Pozawijaj nacięte paski ciasta na przemian (lewy pasek, prawy pasek, lewy pasek itd) układając je na czekoladzie.

DSC_2551Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C.

DSC_2555

Mleczna czekolada jest zbyt słodka, ale poeksperymentuj z nadziewaną. Osobiście wypróbowałam już truskawkową, z masłem orzechowym i bez dodatków. Smarowanie ciasta masłem orzechowym jest opcjonalne.

Reklamy