DSC_3647

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • kilka łyżek zimnej wody (z lodówki)

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 2 nektarynki

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko

DSC_3657

Przygotowanie:

Formę okrągłą (do apple pie, podobna do formy na tartę, ale z wysokimi bokami) spryskać  tłuszczem w sprayu (np. Bake Easy) lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Składniki na ciasto (oprócz wody) zmiksować w malakserze do postaci wiórek. Dodawać zimną wodę po łyżce, aż ciasto zacznie się sklejać. Ciasto podzielić na 2 części (mniej wiecej 2/3 i 1/3). Uformować kule, spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Owoce przekroić na ćwiartki i pokroić  w plasterki.

Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy. Na spód wyłożyć najpierw plasterki jabłek, a na jabłka plasterki nektarynek.

Resztę ciasta rozwałkować i radełkiem powycinać paski. Ułożyć paski na cieście wzdłuż, potem w poprzek. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać grubym cukrem.

Całość wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 210°C, ciasto przykryć folią aluminiową i piec przez 55 minut.

 

Reklamy