DSC_2302

Składniki na spód (na blaszkę ok. 31cm x 26cm):

  • 200g  schłodzonego masła (lub 130g masła i 70g margaryny)
  • 250g mąki pszennej
  • 45g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową (muszą być w temperaturze pokojowej):

  • 500g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stołowe ksylitolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej

Dodatkowo/opcjonalnie:

  • ok.400g truskawek, malin, jagód lub porzeczek lub miks tych owoców
  • alternatywnie 50g chocolate chips i 100g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy wcześniej
  • płatki z migdałów

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód wyrobić w malakserze (tak jest najszybciej), aż ciasto zacznie formować kruszonkę. W tym momencie można albo przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut, albo połową ciasta wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i blachę wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Resztę kruszonki również należy schłodzić.

Ciasto podpiekamy  w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do połączenia.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód i posypujemy owocami, owocami i kropelkami czekoladowymi lub owocami i płatkami migdałów. Owoce posypujemy pozostałą kruszonką.

Pieczemy przez 50 minut w 175ºC.

Wersja oryginalna z samymi truskawkami

Sernik z malinami, jagodami i płatkami migdałów

Sernik z jagodami i chocolate chips

 

Oryginalny przepis, który był inspiracją moich wariacji znajdziecie tutaj.

 

Reklamy