DSC_1329

Składniki:

  • 180g ciasteczek, najlepiej pełnoziarnistych
  • 60g masła
  • 200g borówek
  • ok. 390g gęstego jogurtu (użyłam bakoma)
  • 25g żelatyny
  • opcjonalnie stewia w proszku do posłodzenia

Przygotowanie:

Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować. Całość wyłożyć na spód foremki do tarty z wyjmowanym dnem. Wstawić do lodówki.

Borówki ugotować na parze (ja do tego użyłam urządzenia babycook). Połowę soku, który został po gotowaniu odlać (po rozcieńczeniu wodą daję synkowi do picia). Resztę soku razem z borówkami zmiksować i wymieszać z jogurtem. Żelatynę namoczyć w mleku. Podgrzać, gdy napęcznieje i połaczyć z masą borówkową. Dosłodzić do smaku, jeśli zachodzi potrzeba. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stężała – gdy będzie zbyt płynna może „uciekać” z blachy. Całość wylać na spód ciasteczkowy. Ozdobić według uznania.

DSC_1316

DSC_1332

Reklamy