DSC_7096

Składniki:

  • 200g ciasteczek, najlepiej pełnoziarnistych
  • 70g masła
  • 300ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 25g żelatyny
  • 100g białej czekolady – posiekanej
  • 250g borówek
  • opcjonalnie borówki do przybrania i galaretka

Przygotowanie:

Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować. Całość wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w mleku. Podgrzać. Ubić mascarpone i dodać rozpuszczoną żelatynę. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę. Wsypać borówki (250g) i posiekaną białą czekoladę i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na spód ciasteczkowy. Schłodzić w lodówce. Ozdobić według uznania. Na wierzch sernika można wyłożyć borówki i/lub zalać tężejącą galaretką (rozrobioną w 400ml wody).

DSC_7100

Reklamy