DSC_7072

Składniki:

  • 115g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru brązowego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 120g gęstego jogurtu
  • 220g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 250g borówek
  • 150g kropelek z białej czekolady (chocolate chips) lub posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 215°C. Przygotuj foremkę na muffinki (12 muffinek), wyłóż ją papilotkami.

Ubijaj masło aż będzie jasne i puszyste. Dodaj cukier i ubij. Dodaj jogurt, jajka i ekstrakt a wanilii. W osobnej misce przygotuj suche składniki. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wlewaj masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj trzepaczką. Dodaj mleko. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Dodaj borówki i białą czekoladę. Delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy na muffinki. Piecz muffinki przez 5 minut w  215°C. Obniż temperaturę do  175°C i piecz jeszcze 18-20 minut (do tzw. suchego patyczka).

DSC_7079

Reklamy