Składniki na 1 porcję:

10g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
50g mrożonej marchewki
20g pieczonej papryki czerwonej
30g pomidora (obrany ze skóry, bez pestek, tylko mięsista część)
ząbek czosnku
listki świeżej bazylii
kilka ziarenek kolorowego pieprzu

łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czerwoną paprykę myjemy i smarujemy oliwą. Kładziemy na folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut. Paprykę przekładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wystygnięcia. Paprykę można przygotować dzień wcześniej.

Makaron pełnoziarnisty łamiemy na małe kawałeczki i gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy makaron, dolewamy 40ml wody i kilka kropli oliwy z oliwek. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę – poziom 3. Gotujemy Po tym czasie makaron będzie mięciutki, a w pojemniku z makaronem zostanie troszkę wody, którą możemy potem dolać do sosu.4 (2)

Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Będziemy potrzebować 20g papryki.

Gotujemy warzywa w Babycook – poziom wody 3. Do pojemnika oprócz marchewki i pomidora (można również włożyć paprykę, choć nie jest to konieczne, gdyż jest wystarczająco miękka) dodajemy ząbek czosnku, bazylię oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Wody z gotowania nie odlewamy.

Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy warzywa i bazylię. Dodajemy pół ugotowanego ząbka czosnku. Ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek.

7

Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu. Makaron rozdrabniamy widelcem (dla młodszego dziecka możemy zmiksować razem z sosem). Aby wzmocnić smak papryki, do sosu możemy dolać łyżeczkę soku, który otrzymaliśmy podczas pieczenia papryki.

8 (1)

Reklamy