Składniki na 3 spore porcje:

30g ryżu (dla młodszych niemowląt ryż biały, dla starszych – brązowy)
125g młodych ziemniaków
50g mrożonego szpinaku
50g mrożonej mini marchewki
50g mrożonego groszku
50g obranej cukinii
ząbek czosnku
listki świeżej kolendry
świeży koperek

łyżeczka masła

Dodatkowo na 1 porcję:

jajko ugotowane na twardo

10g mięsa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy ryż, dolewamy 90ml wody. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę – poziom 3. Gotujemy. Jeśli używamy brązowego ryżu, musimy załączyć gotowanie dwa razy – ryż brązowy potrzebuje więcej czasu, aby się ugotować. używając ryżu białego dla młodszych niemowląt, wystarczy ugotować ryz jeden raz.

r1

Ziemniaka i cukinię kroimy w kostkę.

Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook – poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku oraz świeżą kolendrę na przyprawy. Wody z gotowania nie odlewamy.

Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i kolendrę. Blendujemy warzywa. Dodajemy łyżeczkę masła. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy przegotowaną wodę.

Zgodnie z zaleceniami pediatry możemy do risotto dodać jajko. Dla młodszych niemowląt używamy tylko żółtko (lub pół żółtka). Dla starszych niemowląt rozdrabniamy widelcem całe jajko. Zamiast jajka możemy dodać porcję mięska.

r3

Młodszym dzieciom ryż wrzucamy razem z warzywami i blendujemy. Starszym niemowlętom ryżu nie miksujemy.

Na miseczkę nakładamy jajko, ryż i sos. Posypujemy świeżym koperkiem.

r4

Reklamy