Składniki na 2 duże porcje:

40g makaronu pełnoziarnistego „rurki”
125g młodych ziemniaków
80g bakłażana
50g młodej marchewki
30g papryki czerwonej ze skórką w kawałku
90g pomidora ze skórką w kawałku
ząbek czosnku
listki świeżej bazylii
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
łyżeczka oliwy z oliwek i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
10g mięsa mielonego na porcję (użyłam gotowego mięska z indyka Gerber)

Przygotowanie:

Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i układamy na miseczkę. Solimy (użyłam różowej soli himalajskiej) i odkładamy na pół godziny.m

Ziemniaka i marchewkę kroimy na małe kawałki.

Makaron pełnoziarnisty gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy makaron, dolewamy 100ml wody i kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę – poziom 3. Gotujemy Po tym czasie makaron będzie mięciutki, a w pojemniku z makaronem zostanie troszkę wody, którą możemy potem dolać do sosu.

m2

Bakłażana opłukujemy z soli.

Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook – poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku, bazylię oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Wody z gotowania nie odlewamy.

m3

Po ugotowaniu warzyw, z pomidora i papryki sciągmy skórkę – łatwo odejdzie.

m4 (3)

Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i bazylię. Ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu. Makaron rozdrabniamy widelcem (dla młodszego dziecka możemy zmiksować razem z sosem). Na miseczkę nakładamy porcję makaronu i porcję sosu, do którego dokładamy 10g mięska mielonego.

m5 (1)

Reklamy